Сезон 2009 в автокроса в Търговище
Сезон 2009 в автокроса в Търговище / Стилиян Тенчев/

В една от най-трудните години за автокроса в Търговище се превърна изтичащата 2009-та, каза за Дарик спортният коментатор Силиян Тенчев. Прогнозите за тежка финансова криза още в края на 2008-ма отказаха от участие шампиона от 2007-ма Диян Йорданов, допълни той.

"Четирикратният шампион Румен Костадинов потегли с победа в домашното състезание, а след още две втори места в Силистра и Криводол, и третото от Чирпан се заговори за атака към поредната пета победа. За жалост обаче втората половина на сезона бе поредица от технически проблеми, а силистренският пилот Иван Върбанов спечели безапелационно втората си поредна титла. Галин Георгиев подкара сезона с нова рамка и старите финансови проблеми, а най-добрият му резултат е третото място от Криводол. Третият търговищки пилот в клас до 1600 куб.см., Костадин Йорданов трупаше опит и едва в края на сезона се качи на подиума с второто си място от заключителното състезание в Златоклас." - така проследи развитието в малкия клас "

"В големия клас завръщането на Георги Косев след едногодишна пауза събуди амбициите ни за титлата и в клас до 4500 куб.см. За жалост двукратният вицешампион спря по финансови причини след три участия, а най доброто му класиране остана второто място в домашното състезание. Оптимистично започна Станислав Благоев с четвърто място в надпреварата край с. Давидово, но поредица от технически проблеми с изцяло новото бъги не му позволиха да постигне нещо по-добро. Заслуга на 67-годишния трикратен шампион Неделчо Русев е привличането на поредния нов пилот в кервана на бъгистите - Добромир Христов, подкарал от надпреварата в Криводол.  Отново постоянното представяне на ветерана, макар и в средата на класиранията, помогна на АСК „Търговище авто 2001" да защити третото място в отборното класиране, а победата в ограничената конкуренция на състезанието в Златоклас върна доброто настроение в отбора." - каза още Стилиян Тенчев

Според него, за оптимизъм в прогнозите за следващия сезон едва ли би могло да се говори след активизирането на силистренските пилоти, довело до втора поредна отборна титла за АСК „Тони старт" и успешната първа състезателна година за новия АСК „Нерон Монтана". "Остава ни надеждата за скорошно завръщане на опитните пилоти в отбора, които да поведат напред младите, така както са го правили вече 35 години тези, които са направили Търговище люлка на автокроса в България" - завърши Тенчев.