Семейно-консултативният център в Шумен отбелязва своята първа годишнина
Семейно-консултативният център в Шумен отбелязва своята първа годишнина / http://nmd.bg

Своята първа годишнина отбелязва Семейно-консултативният център в Шумен.  От създаването му мобилните групи на Центъра са посетили общо 738 семейства от града и населени места в общината. В момента, екипът на центъра работи по случаите на други 151 семейства, съобщават от там.

Основен фокус в дейността на Семейно-консултативния център е работата по превенция на изоставянето на деца и настаняването им в институции. Мобилни екипи от специалисти идентифицират семейства с деца в риск от изоставяне, следят и насочват бременни жени в риск към системата на здравеопазване за консултация и подкрепа, повишават здравната грамотност в рисковите общности. Центърът предлага консултации, индивидуална и групова подкрепа на семейства с малки деца в риск. Центърът подготвя подрастващи и млади хора за семеен живот с консултации по семейно планиране и превенция на нежелана бременност.

За времето на работа на Центъра в Шумен екипът е обходил 562 семейства на територията на кварталите „Витоша", „Бялата пръст", „Еверест" и местността „Под манастира", както и общо 176 семейства от селата в общината.

Над 120 жени - бременни, майки  на новородени бебета и многодетни майки са консултирани от АГ-специалист и им е указна подкрепа, като с 15 майки  на малки деца се провеждат групови  и индивидуални занимания по програма „Да поиграем и учим с децата си". В ателиетата за групова работа по програма „Творческа работилница", предназначена за деца на възраст от 7 до 14 години, участват общо 40 малчугани. С подкрепата на педагог, 15 деца успешно са били подготовени за бъдещи първокласници.

В бъдещата си работа, Семейно-консултативният  център в гр. Шумен ще фокусира дейността си към селата на територията на община Шумен и към малцинствените групи. През новата учебна година в училищата ще бъде проведена кампания, насочена срещу насилието в училищата.

Центърът се реализира  в партньорство с Община Шумен, която предоставя помещението за безвъзмездно ползване.

По случай една година от създаването му  Семейно-консултативния център в Шумен, организира Ден на отворените врати от 11:00 до 17:00 часа днес на адрес ул. „Витоша" №50 в гр. Шумен.

Всички желаещи ще имат възможност да видят в какво се състои част от работата на екипа, за останалите дейности ще бъдат запознати от специалистите от Семейно-консултативния център.
В Центъра посетителите ще могат да разгледат творби на деца, включени в програма „Творческа работилница".