Селските кметове искат минимум 5% от капиталовата програма на общината
Селските кметове искат минимум 5% от капиталовата програма на общината / netinfo

5% от капиталовите разходи всяка година да са за населените места. Това поискаха по време на провелото се днес първо обществено обсъждане на проекта за Бюджет 2013 година, кметовете на населени места в общината. Искането, от името на всички селски кметове, изрази Стефан Живков-кмет на село Царев брод. Той заяви, че предложение за това е внесено до Общински съвет-Шумен. „Ние не сме допустими бенефициенти по различните оперативни програми и селата нямат никакви друг източник на средства за ремонти освен бюджета на общината", заяви той.

Селските кметове предлагат, при отделяне на минимум поне 5% от капиталовите разходи за населените места, да бъде сформирана комисия, която през месеците ноември и декември, преди приемането на бюджета, да обходят селата в общината и да подредят обектите, нуждаещи се от ремонт приоритетно.

В подкрепа на искането на кметовете на населени места по време на обсъждането се обявиха омбудсманът Иван Капралов и съветникът Сюлейман Бакиев. „Предложението на кметовете е съобразено с трудностите, които има бюджета. Подкрепям искането им и призовавам общинският съвет да разгледа това искане", заяви Капралов. „Да не забравяме нашите населени места", призова пък Сюлейман Бакиев.

По време на разискването от администрацията обясниха, че сумата заделена за населените места тази година е около 200 000 лв. Голяма част от тях обаче били заложени не в капиталовата програма , а в текущи разходи.

Днешното обществено обсъждане на макрорамката на бюджета премина при нулев граждански интерес. В залата бяха само кметове на населени места, общински съветници, представители на администрацията и журналисти.

Селските кметове искат минимум 5 от капиталовата програма на общината
netinfo

„Независимо от увеличените държавни трансфери, отново има нужда от дофинансиране със собствени средства на делегирани от държавата дейности, социални, детски ясли и градини", каза при представянето на бюджета кметът Красимир Костов. Той добави, че се залага на консервативния подход при поемане на нови задължения, на разплащане на просрочени задължения от миналата година и осигуряване на поети ангажименти по сключени вече договори.

52 270 773 лв. е макрорамката на Бюджет 2013.Приходите с местен характер са 23 117 343, а тези с държавен - 29 153 430 лв.Капиталовите разходи заложени тази година в бюджета са в размер на 6 466 00 лв.