Селата Мадара и Кюлевча на воден режим заради помпа с ниска мощност
Селата Мадара и Кюлевча на воден режим заради помпа с ниска мощност / netinfo

Село Мадара с режим на водоподаването през лятото. Причината нежеланието на ВиК-Шумен да смени помпата подаваща вода към селото с по-мощна, която да осигури нужния дебит на живителната течност. Проблемът е възникнал през месец май, когато старата по-мощна помпа била подменена, защото аварирала, съобщи кметът на Мадара Антоанета Иванова. Тя обясни, че освен Мадара от същия водоизточник, чрез дълбок сондаж се снабдява и село Кюлевча. По думите на Иванова, управителят на ВиК-Шумен инж. Мариан Ганчев лично е предложил жителите на двете села Мадара и Кюлевча, да бъдат подложени на ежедневен режим на водоподаването от юли в часовете между 09:00 и 16:00 ч. до месец октомври.

Иванова обясни, че е провела съвместна среща с кмета на община Шумен Красимир Костов и шефът на водоснабдителното дружество инж. Мариан Ганчев. По време на разговорите Ганчев е заявил, че по-мощна помпа не е монтирана, за да се избегнат евентуални аварии по водопреносната мрежа на двете села. „За мен това не е убедително, защото смяната на въздух и вода, която ще се случи със спирането и пускането на водата ще доведе точно до това, което той иска да предотврати", подчерта Иванова. Тя заяви още, че вече над 200 души са се включили в подписка с искане за разрешаване на проблема, която е депозирана до всички компетентни органи. Жителите на двете села са готови и на протести и блокиране на пътища, ако нормалното водоснабдяване не бъде възстановено.

Журналисти направиха опит да се срещнат с инж. Ганчев в сградата на ВиК-Шумен, но той не бе открит на работното си място. По телефона управителят на водоснабдителното дружество заяви, че е извън града, много зает и няма възможност да разговаря с медии за проблема.