Сдружение, партньор на общината, изразява опасения за изпълнението на европроект
Сдружение, партньор на общината, изразява опасения за изпълнението на европроект / Невена Николова
Уведомително писмо от Сдружение фолклорен танцов ансамбъл „Гайтани” бе разгледано по време на заседание на постоянната комисия по евроинтеграция към местния парламент. Сдружението е един от общо петте партньора на община Шумен по проект ”Обичам го това училище”, който администрацията е спечелила по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. В писмото председателят на сдружението Чавдар Чанков изразява опасенията си относно липсата на координация по проекта между общината и сдружението. „Няма яснота, защо проекта не се изпълнява, въпреки че дейностите по него трябваше да започнат още на 1 октомври, се казва в писмото. „Организационният хаос може да доведе до това общината да възстановява средства по структурните фондове на ЕС, поради нежелание или неумение да управлява спечелени проекти” пише още в документа.

По време на заседанието Данаил Данчев, старши експерт в  отдел „Европейски проекти” в община Шумен заяви, че отправените обвинения са абсолютно безпочвени. Той уточни, че общината е спечелила проекта, който е на стойност 47 000 лв., а дейностите по него трябва да бъдат изпълнени до декември 2009 г. До момента са получени 20% от авансовото плащане, което е около 9300 лв. По думите му, старта на проекта е закъснял по вина на Министерството на образованието. Поради тази причина с МОН е било уточнено към договора по проекта, който е подписан през месец септември, да се направи анекс, чрез който да се съкрати срокът за приключване на проекта от предвидените 24 на 16 месеца. До 30 дни очакваме да получим одобрение от министерството за намаляване на този срок, а до тогава нямаме право да разходваме средства по този проект, уточни Данчев.

Членовете на комисията по евроинтеграция препоръчаха писмено да се уведомяват партньорите. Уведомителното писмо е адресирано и до двамата общински съветници от "Гергьовден" и "Новото време". По този повод председателят на комисията Радослав Кърджиев изрази съмнение, че има опит за политизиране на въпроса.