Санкции за близо 2300 лв. са постъпили в РИОСВ-Шумен
Санкции за близо 2300 лв. са постъпили в РИОСВ-Шумен / Dariknews

Санкции от 2284 лева са постъпили в Регионалната инспекция по околна среда и води-Шумен за времето от 7 до 11 декември от санкции, наложени и от предишни периоди. Това съобщиха за Дарик от пресцентъра на екоинспекцията.

През изминалата седмица е наложена  текуща санкция в размер на 98 лева месечно на млекопреработвателно предприятие в село Крива река, община Никола Козлево. При проверка на фирмените локални пречиствателни съоръжения е установено замърсяване на отпадъчните води  над допустимите емисионни норми.

За неспазване на екологичното законодателство е  издадено и едно наказателно постановление на стойност 100 лв. Глобата е наложена на Христо Божилов - кмет на омурташкото село Паничино. Причината е неосъществен ефективен контрол по дейностите с отпадъци в населеното място, в резултат на което е допуснато замърсяване с оборски тор и твърди битови отпадъци на 90 кв. метра площ в землището на селото.

През  изтеклата седмица от експертите на РИОСВ-Шумен са извършени проверки на 31 обекта. Дадени са шест предписания, свързани с опазването на околната среда по компоненти. При последващ контрол е констатирано изпълнение на пет такива Съставени са три акта за установени административни нарушения. Предстои издаването на наказателни постановления в законоустановения срок.