С ултразвук плашат гаргите в Търговище
С ултразвук плашат гаргите в Търговище / Борислав Курдов
С ултразвук плашат гаргите в Търговище
78974
С ултразвук плашат гаргите в Търговище
  • С ултразвук плашат гаргите в Търговище

В Търговище хората които живеят в централната градска част имат естествени будилници - всяка сутрин те се събуждат от крясъците на голямо ято гарги. Така е от няколко години, когато ято гарги се настаниха в градския парк. Проблемът обаче не е само шума, но и това което птиците оставят след себе си. Хигиенисти са опитвали да почистват с различни препарати, но по плочките, които наскоро бяха поставени по наскоро обновения централен площад, остават петна.

Служители на общинската администрация от средата на миналата година са извършили проучване по въпроса, като са изпратили запитвания до различни институции, разказа главният инженер Валентина Йорданова. От Българската академия на науките като най-ефективни са препоръчали уредите с ултразвук.

Община Търговище закупи четири такива устройства, като е заплатила по 405 лева за всяко от тях. Те днес бяха монтирани по покривите на четири обществени сгради.

Ултразвуковите уреди се захранват със соларни панели и покриват площ от 4 декара всяко. Работят с честота от 17 до 24 килохерца и предлагат възможност за над 30 промени на вълните

Специалистите са предупредили, че не трябва да се очаква ефектът да настъпи на момента, а след две-три седмици. Те са уверили, че апаратите, които са внесени от Турция, са абсолютно безвредни за хората. Дори нещо повече - дистрибуторите са обещали да подарят на общината още един уред, който е по-нов клас. Г-жа Йорданова увери, че ако се окажат ефективни, такива уреди ще бъдат монтирани и в други части на Търговище.