С техника за окомплектоване на данъчни съобщения се сдоби община Шумен
С техника за окомплектоване на данъчни съобщения се сдоби община Шумен / netinfo
С техника за подготовка и окомплектоване на данъчни съобщения, които ще бъдат изпратени на гражданите, се сдоби община Шумен. Закупените пликовачна машина и принтер са на стойност над 24 000 лв. С техниката ще бъдат отпечатани и пликовани около 80 000 съобщения - каза зам.-кметът по бюджет и финанси Александър Генчев.

До сега дейностите по отпечатване, пликоване и доставка на съобщенията за дължимите данък сгради и таса битови отпадъци е било задължение на НАП, от тази година обаче тези дейности вече са задължение на всяка община - допълни още Генчев. Услугата сортиране и разнасяне на съобщенията ще бъде извършвана от Български пощи, с които общината има договорни отношения. Разнасянето на едно съобщение ще струва 0,28 лв. – каза още той.

Тази година гражданите няма да открият нищо различно в съобщенията си от миналата година, тъй като размерът на данък сгради и такса битови отпадъци не са променени – съобщи Александър Генчев. Той припомни, че предвидената събираемост на местните данъци тази година е 81%. По думите му навременното съобщаване на гражданите за дължимите суми със сигурност ще изиграе положителна роля за постигане на този процент.

По отношение на големите длъжници, Генчев заяви, че ще бъдат използвани услугите на частни съдии - изпълнители за събиране на дължимите суми, както и лични разговори с тях. Около 52% е събираемостта на сумите от онези длъжници, които вече са дадени на съдия - изпълнител – заяви Ивалина Панайотова, началник на отдел „Местни данъци и такси” в община Шумен.

Едни от най-големите длъжници са "Мадара Интертур" и Химическия завод "Панайот Волов", съобщи още Ивалина Панайотова.