С проекти за над  20 млн. лв. ще кандидатства община Шумен през тази година
С проекти за над 20 млн. лв. ще кандидатства община Шумен през тази година / Dariknews.bg

Към проекти по четири схеми на Оперативна програма „Регионално развитие" ще бъдат насочени усилията на община Шумен през настоящата година, заяви Данаил Данчев, началник на отдел „Европейски проекти" в местната администрация.

По една от схемите, която е във връзка с деинституционализацията на деца от домовете ще се кандидатства за изграждане на три центъра от семеен тип, с капацитет 14 деца всеки. Средствата, които могат да бъдат отпуснати за изграждането им е 1,5 млн. лв., като не се изисква съфинансиране от страна на общината.

По друга схема общината смята да кандидатства за изграждане на социални жилища за хора от малцинствените групи. Ако бъде спечелен подобен проект, изградените жилища ще са общинска собственост и срещу определен наем лицата ще бъдат настанявани в тях, обясни Данчев. Бюджета на цялата схема е 15 млн. лв. допълни той.

Третата схема по Оперативна програма „Регионално развитие", към която община Шумен се е насочила е свързана с подкрепа на енергийна ефективност в многофамилни жилища. Програмата ще стартира на 15 юни, ресурса по нея е общо надс 60 млн. лв.

По думите на Данчев, предстои стартиране и на схема за реклама на туризма. „По тези черити схеми можем да кандидатстваме с проекти  на обща стойност около 20 млн. лева", обясни Данаил Данчев и добави, че в момента в общината се реализират проекти по ОП „Регионално развитие" на стойност 10 млн. лв.

Данаил Данчев каза още, че общинска администрация има готовност до края на месец февруари да подаде проекта за втория етап на водния цикъл на Шумен, който е по ОП „Околна среда". Проектът е разделен на четири лота: доизграждане на пречиствателна станция за отпадни води; канална мрежа, където се включват части на града необхванати от проекта ИСПА; канална помпена станция в кв. „Дивдядово" и четвъртия лот, който включва управление, супервизия и инвеститорски контрол. Стойността на проекта е над 70 млн. лв. „Вярвам, че до края на 2011 г. ще имаме положително становище за този проект", каза още Данчев.