С пари от американско дарение във Водица ще подменят ВиК-мрежата
С пари от американско дарение във Водица ще подменят ВиК-мрежата / DarikNews.bg, архив

След близо тригодишни перипетии, поповското село Водица предстои да усвои американско дарение за близо 800 000 щатски долара. С парите ще бъде подменена водопреносната мрежа на селото, като за целта „ВиК"-Разград вече подготвя идеен проект.

В завещанието си американката Хелън Ашли, която починала през 2009 година, е било записано, че желае имуществото й да бъде разпродадено, а 75 на сто от средствата да бъдат дарени на село Водица. Бащата на Ашли, която живеела в град Скотсдейл, Аризона, е родом от поповското село, емигрирал в САЩ в края на 19 век.

С парите на дарителката в САЩ се разпорежда американската фондация  „КАФ Америка". Първоначално средствата за Водица биват преведени на нашенската фондация „Помощ за благотворителността в България". От тях обаче дарението не пристига в поповското село - намират се различни причини средствата да не бъдат отпускани. Единствено през септември 2011 г. с част от доларите е подменена дограмата на основното училище в селото. След като медиите оповестиха за дарението във Водица, дни по-късно кметството на селото бе разбито от крадци, които вероятно са очаквали парите да са подредени в брой в касата.

След невъзможността да се работи с българската фондация, от селото се свързахме с американската и сега работим директно с тях, разказа кметът Иван Иванов. Според него, освен за решаването на дългогодишния воден проблем, чрез подмяната на силно амортизираната и остаряла мрежа, със средства от дарението ще бъде направен ремонт на детската градина и здравната служба. Има и идея за закупуването на книги за библиотеката в читалището.