задушница
задушница / DarikNews.bg, Архив
С общоградско поклонение в Търговище отбелязаха Архангелова задушница. Организатори са Община Търговище, Регионалният исторически музей и Патриотичен клуб "Възраждане".

Архангелова задушница е наричана още Войнишка. На този ден българската традиция почита загиналите синовете на България, останали по бойните полета във войните за българско национално освобождение и обединение.

Архангелова задушница e, отдаваме почит на починалите


Денят, в който поменаваме мъртвите си близки, да си спомним за войниците и офицерите на България, знайни и безименни, оставили костите си по чукарите на Македония, по сипеите на Мека Црев и Гургулят, край Люлебургас, в равните полета на Добруджа - край Кубадин и Карапелит, в Завоя на Черна, край бреговете на Дойран и Драва, призоваха организаторите.

По обяд десетки търговищенци дойдоха до Паметника на загиналите за Родината воини от Търговище и околията, по-известен като Войнишки паметник, за да изразят своята почит и признателност и да поднесат китка цвете.

Президентът отдаде признателност на загиналите български воини (СНИМКИ)

В Търговище Войнишкият паметник е монтиран през 1939 г. Той е дело на скулптора Любомир Далчев. Монументът представлява бронзови фигури на подофицер и войник в устрем върху бетон, облицован с червен варовик, на чийто стени са прикрепени метални релефи, представящи важни сражения от войните и надпис: "Вечна слава на падналите за Родината".
БТА