С черешово топче откриват учебната година в НВУ
С черешово топче откриват учебната година в НВУ / netinfo
На 28 септември от 10.00 часа на Артилерийския полигон „Марково”, в близост до село Костена река, във връзка с откриването на новата учебна година в Национален военен университет “В. Левски” ще се проведат демонстративни стрелби. В тях ще вземат участие курсанти от факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана, комуникационни и информационни системи” към НВУ, офицери, сержанти и войници от Центъра по военна подготовка и логистично осигуряване в гр. Шумен.

Демонстрациите ще включват показ на ново поколение български оптични и оптико-електронни прибори, средства за балистическа защита, като бронежилетки и каски на въоръжение в българските контингенти, изпълняващи мисии зад граница, както и стрелба със стрелково оръжие – пистолети, автомати и картечници, снайперски пушки, стрелба с тежки гранатохвъргачки, стрелба с противотанкови управляеми ракети и зенитни установки.

Високо умение и майсторство се очаква да покажат курсантите – артилеристи в стрелбата с буксирни и самоходни минохвъргачки, гаубици и оръдия. По традиция стрелбите завършват с демонстрация на възможностите на реактивната система за залпов огън БМ -21 „Град” от огнева позиция в близост до село Друмево.

Преди началото на стрелбите тържествен водосвет ще отслужи архиерейският наместник в Шумен отец Димитър.

По традиция демонстрациите ще бъдат открити с изстрел от символа на българската артилерия – черешово топче.

Стрелбите ще бъдат ръководени от полк. доц. д-р Ненов – началник на катедра „Организация и управление на тактическите подразделения от полевата артилерия”.

На мероприятието са поканени областния управител на област Шумен, кметът на общината, народни представители от шуменския район, началникът на Националния военен университет „В. Левски”, бившите началници на бившето Висше военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана, представители на Българската православна църква, родолюбиви военно-патриотични организации и съюзи, видни представители на шуменската общественост и бизнеса в града и всички граждани на град Шумен и региона.

След завършване на стрелбите курсантите показали най-добри резултати ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди.