Руслан Манов остава в ареста
Руслан Манов остава в ареста / netinfo
Апелативният съд във Варна потвърди ареста на Руслан Манов от Шумен, разследван, заедно с още 3-ма свои съграждани, за участие в престъпна група, която преправяла документи за самоличност и за трудова квалификация. В последните дни на миналата година Шуменският окръжен съд отказа на Руслан да измени мярката му за неотклонение и определи двумесечен срок, в който ново искане за промяна е недопустимо.

В края на февруари 2008 година в Шумен бяха задържани под стража четирима фалшификатори на български документи за самоличност. Те бяха привлечени като обвиняеми за тежки умишлени престъпления – участие в организирана престъпна група, създадена да изготвя фалшиви български документи за самоличност. В жилищата на двама от тях били намерени и иззети множество лични карти и свидетелства за управление на МПС.

Днес апелативната инстанция разгледа жалбата на Руслан, който твърди, че здравословното му състояние е силно влошено и прецени, че близо 11 месеца след първоначалното задържане продължават да са актуални всички предпоставки за потвърждаване на най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо него. Събраните многобройни доказателства – веществени, гласни, писмени и експертни заключения по безспорен и категоричен начин водят до обосновано предположение, че Руслан Манов е съпричастен към престъпленията, за които се разследва. Става дума за многоепизодна, упорита и интензивна престъпна дейност, извършена от 4-та шуменци, която се наказва от закона с лишаване от свобода.

Във връзка с доводите на защитата за влошеното здравословно състояние на Руслан, Апелативният се запозна с медицинска справка, според която мъжът има хронично заболяване от близо 20 години. Въззивният съд препоръчва на органите на досъдебното производство да назначат съдебно-медицинска експертиза, която да установи здравния статус на обвиняемия.

Варненският апелативен съд потвърди и двумесечния срок, в който ново искане за изменение на процесуалната мярка за принуда на Руслан е недопустимо.