Румен Овчаров: “Успяхме да минимизираме ефекта от кризата”
Румен Овчаров: “Успяхме да минимизираме ефекта от кризата” / netinfo

Кандидатите за депутати на Коалиция за България от област Търговище - Румен Овчаров, Румен Такоров, Гецо Гецов и Светослав Стефанов се срещнаха и разговаряха с представители на бизнеса. Техен символичен домакин бе кметът д-р Красимир Мирев, който подчерта, че отдавна в страната не са се случвали избори в такава кризисна обстановка. "Правителството направи много, за да намали негативния ефект от нея"- каза той.

Румен Овчаров обхвана подробно това, което е постигнато през последните четири години в икономическата сфера и очерта перспективите. "Още първата година бяха намалени осигуровките с 6%, на следващата беше намален корпоративния данък на 10%, данъкът за облагане доходите на физическите лица също е 10%. България стана държавата с най-ниска данъчна тежест в целия ЕС.  В страната влязоха 24 млрд. евро чуждестранни инвестиции за последните четири години" - каза той. Според него, икономическия екип на тройната коалиция следи кризата отдавна. "Решихме да заложим макрорамка на бюджета с по-големи буфери - задържаните 10% по разходите от бюджета, 3% излишък в консолидираната фискална програма, спестяване на част от средствата, които плащаме на ЕС - общо около 4млрд. и 300млн.лв. Друга мярка бе правилното изразходване на част от бюджетния излишък, което стана максимално прозрачно. Третата - съкратихме 250млн.лв. по големи инвестиционни програми, част от тях бяха разпределени в общините за значими социални проекти".

Според Овчаров,  България е изкупила част от външните си задължения под номинала, по идея на БСП. В момента фискалният резерв на държавата е 8 и половина милиарда, преди четири е бил 4 и половина млрд. Валутният резерв на България е почти 23 млрд., поясни още той.

Ще продължат мерките, свързани с минимизиране на социалния ефект от кризата по конкретни програми, поясни още Румен Овчаров и добави, че се прави нужното за подкрепа на малкия и среден бизнес - заделен е ресурс от около 900 млн. лв. за поддържането му.

"В оценките на Европейската комисия България се сочи като една от трите страни, които ще изпълнят бюджетните си цели към края на тази година заедно с Люксембург и Дания. БСП залага на приемственост в политиката, поддържане на финансовата и макроикономическата стабилност - запазване на валутния борд, поддържане на балансиран бюджет, максимално добри условия за бизнеса, намаляване на данъчната тежест след края на кризата, ще продължим с големите стратегически проекти. Нашият основен аргумент в тази кампания е истината за постигнатото"- каза в заключение Овчаров.

 http://www.bsp-targovishte.com/