Ром плаши полицаи с етническо напрежение, укривали изнасилване
Ром плаши полицаи с етническо напрежение, укривали изнасилване / netinfo

Мъж от ромски произход е сигнализирал за пораждащо се етническо напрежение и е оказвал натиск на шуменската полиция, заради изнасилване на непълнолетно момиче от същия произход. Това съобщи Веселин Митов, главен инспектор в сектор "Охранителна полиция" в ОДП - Шумен. Той сезира за случая Областния съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси.

Изнасилването е станало преди 40 дни, в района на шуменска дискотека, намираща се в центъра на града. По думите на инспектора, мястото на престъплението е било посетено от полицейски служители, а малко след това са разкрити и извършителите. Това са 2-ма криминално проявени мъже, които не са от малцинствен произход. Малко след инцидента те напуснали града, след което са били обявени за общодържавно издирване.

Лицето, което е упражнило натиск върху служителите на реда ги обвинило в дискриминация, защото според него не са предприели нужните действия. Той ги обвинил и в умишлено укриване на инцидента. От Областна дирекция "Полиция" съобщиха за Дарик, че слуая не е оповестен по искане на рзследващите органи.

По информация на Дарик радио, въпросният мъж е Слави Михайлов и членува в Ромска фондация за сираци. В навечерието на полицейския празник, той подал сигнал за организиране на протестен митинг в шуменския кв. Витоша. Сигнализирал и за това, че се поражда етническо напрежение заради неразкрития случай на изнасилване. Органите на реда установили, че подадения сигнал за митинг е фалшив и че няма данни за засилващо се етническо напрежение. Целта на митинга, според Слави Михайлов, била да покаже колко обединени са ромите в Шуменско.

Няколко дни по-късно той продължил с натиска си върху органите на реда, като се опитал да изкара от ареста задържан мъж, от ромски произход. По думите на инспектор Веселин Митов става въпрос за психично болен мъж, който не съзнава сериозността на действията си. Срещу него обаче ще се търси наказателна отговорност - уточни Митов.