РИО: 1468 ученици не са на училище днес
РИО: 1468 ученици не са на училище днес / netinfo

1468 ученици отсъстват от учебни занятия в област Шумен. Това съобщиха за Дарик от Регионалния инспекторат по образование. Най-много са отсъстващите в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, допълват от ведомството. Там в клас не са влезли  142-ма ученика, присъстват 467.

Пред Дарик Светла Милева началник отдел „Инспектиране и организационно методическа дейност" в инспектората заяви, че в телефонен разговор директора на гимназията е заявил, че не става въпрос за стачка, а вероятната причина децата да не са на училище е проблем с придвижването им, тъй като голяма част от учениците са от отдалечени населени места.

Само 5,6% от учениците в най-голямото шуменско училище СОУ „Сава Доброплодни" отсъстват, заяви за Дарик директорът на учебното заведение Донка Иванова.

По информация на Дарик средно по двама ученици отсъстват от  Професионалната гимназия по облекло хранене и химични технологии в Шумен.

В Сливен е имало натиск върху родители от страна на директори на училища да накарат учениците да не протестират. Това каза Жулиен Желев, който е сред организаторите на протеста в Шумен. По думите му в Шумен такъв натиск не е оказван, но има информация, че не само в Сливен се е случвало.  Желев допълни, че предстои да се проведат срещи с представители на регионалните инспекторати по образование, за да бъдат обсъдени редица проблеми. Протестиращите настояват за реформа в образователната сфера.