Решават за шуменските ясли до май месец
Решават за шуменските ясли до май месец / netinfo
„До месец май ще стане ясно, дали и колко допълнителни групи ще се разкрият за децата в шуменските ясли” – това заяви пред Дарик директорът на Дирекция здравеопазване и социална политика към община Шумен д-р Мима Папазова. Тя допълни, че едва тогава информацията за броя на чакащите деца ще бъде най-точна и коректна.

Към днешна дата малчуганите, които остават извън съществуващите яслени групи са между 60-70, но цифрата най-вероятно ще претърпи развитие с наближаване срока за записване, който е в началото на месец юни. Според д-р Папазова трябва да се направи много задълбочена оценка на проблема и едва тогава да се пристъпи към конкретни действия. Тя препоръча да се изчака приемането на общинския бюджет, след което да се уточни броя на изписаните от яслите деца. „Ако се наложи ние сме готови да разкрием допълнителни групи, но това решение трябва да бъде и икономически обосновано” – уточни д-р Папазова. По последни данни около 130-140 деца ежемесечно не посещават яслите, в които са записани, по различни причини. Едва 30 % от тях отсъстват по болест, останалите деца обикновено биват гледани от близки или роднини.

Според Д-р Папазова, за да бъдат разкрити допълнителни яслени групи ще са необходими средства, както за преоборудването на повече стаи, така и за назначаване на по-голям персонал. По думите й проблемът не е нерешим, но ще бъдат сформирани толкова групи, колкото може да обезпечи финансово общината.

Пред Дарик заместник-кметът по здравеопазване и социална политика в община Шумен Зейнур Чауш заяви, че преди да се премине към конкретни действия ще бъдат обстойно проучени всички алтернативи възможности за разрешаване на проблема.