Решават за кметския пост в с. Царев брод до 27 ноември
Решават за кметския пост в с. Царев брод до 27 ноември / netinfo
До 27 ноември Шуменският административен съд ще излезе с решение по делото за оспорване на избор на кмет за с. Царев брод. По-рано днес в съдебната зала бе направен оглед на бюлетините от двете избирателни секции в селото, където на балотаж се конкурираха Стефан Живков от БСП и Димо Ванков от БДС "Радикали". След втория тур с около 60 гласа повече /407 бр./ кметския пост спечели Живков.

Назначената съдебно-икономическа експертиза констатира, че броят на действителните бюлетини е 754, недействителните -11, а сгрешената бюлетина е 1.

След преброяването на действителните бюлетини от двете секции, съдът констатира над 20 бюлетини, на които са поставени различни обозначения /букви, кръгчета, черти и др./ Дали тези бюлетини ще бъдат счетени за недействителни ще стане ясно до 27 ноември.

По отношение прозрачността на бюлетините съдът установи, че такава съществува при внимателно вглеждане в бюлетината и при плътното й притискане с ръка.

По-рано днес адвокатът на жалбоподателя Димо Ванков, Даниела Русева поиска изборът за кмет да бъде обявен за недействителен. По думите й , нарушенията, допуснати по време на изборите са основание за касиране на вота. Като нарушения тя посочи по-големия брой пликове, спрямо положените подписи в избирателните списъци, както и това, че не е бил обявен края на изборния ден. Друго посочено нарушение бе допускането бюлетини да се броят от повече от 1 член на СИК, което е нарушение на ЗМИ.

Председателят на ОИК Генчо Гатев заяви, че за да се отмени решението на ОИК, трябва да бъдат констатирани фрапиращи нарушения, които опорочават вота на избирателя, а такива не са налице. По отношение необявяването края на изборния ден Гатев каза, че това е формално нарушение, което не е попречило сериозно на вота и няма подадено оплакване срещу това.

Адвокатът на спечелилия изборите Стефан Живков, Ивайло Йорданов се съгласи с твърдението на Генчо Гатев, че дори и да са били допуснати нарушения в изборния ден, те не са довели до подмяна или опорочаване на упражнения вот.