Расте броят на децата със затлъстяване в Търговищка област
Расте броят на децата със затлъстяване в Търговищка област / DarikNews.bg, архив

Близо шест на сто от всички прегледани ученици в Търговищка област са със затлъстяване. Процентът през последните години постепенно нараства - през 2013 г. той е 4.57, а през 2012-та - 4.41. Тази статистика разпространи Регионалната здравна инспекция в Търговище по повод днешния Европейски ден за борба със затлъстяването.

През 2014 година 9425 ученици са преминали профилактични прегледи. От тях 1218 деца са с регистрирани заболявания. Всяко шесто от тях е затлъстяване. „За поредна година като медицински проблем сред учениците на първо място е регистрирано затлъстяването. При децата до 7-годишна възраст се наблюдава слабо повишение с 0.56% на относителния дял с диагноза „затлъстяване" в сравнение с 2013 г.", каза д-р Венка Стоянова, директор на Регионалната здравна инспекция в Търговище.

Инспекцията организира и кампания по повод Европейския ден за борба със затлъстяването, който за първи път в България е отбелязан през 2011 година. Днес ще бъдат проведени здравни беседи за здравословно хранене с ученици от Второ СОУ-Търговище. Ще се проведе и тематичен спортен празник в местността „Борово око", в който ще се включат ученици от Първо основно училище. Организирани са още измерване на ръст и тегло на ученици по школата, както и ще бъдат разпространявани здравно-образователни материали, които са предназначени за всички възрастови групи от населението.