Язовир Тича прелива с над 40 куб. м. вода, спряха контролираното му изпускане
Язовир Тича прелива с над 40 куб. м. вода, спряха контролираното му изпускане / netinfo

Язовир „Тича" продължава с над 43 кубически метра вода в секунда. Това съобщи зам.-областният управител на Шумен Петко Шаренков. Водоемът прелива вече четвърти ден, а в следствие на продължаващите валежи и водата, която прелива през преливника се е увеличила драстично. Въпреки това, поне за сега няма опасност от усложняване на ситуацията.

Шаренков допълни, че за да се облекчи проводимостта на река „камчия" е спряно контролираното изпускане на вода от „Тича", което бе в размер на 15 куб. м. в секунда.

Пред Дарик инж. Наско Канавров от „Басейнова дирекция" поясни, че въпреки големите количества вода, които идват от язовира, към момента няма опасност река „Камчия" да прелее. По думите му, в най-ниската си точка - до село Бял бряг реката е на повече от 2 метра от дигата.

Към момента в Шуменско преливат още 8 язовира, това са „Маломир", „Станянци", „Златар 3", „Драгоево", „Александрово", „Кълново", „Дибич" и „Развигорово". Водоемите преливат минимално, успоредно с това се и източват и също не създават риск от наводнения.