„Пътувай разумно, живей по-добре”
„Пътувай разумно, живей по-добре” / netinfo

На 16 септември започва Европейската седмица на мобилността. В нейния последен ден – 22 септември, се отбелязва Европейският ден без автомобили. Водеща тема на тазгодишната кампания е „Пътувай разумно, живей по-добре”. Мотото акцентира върху насърчаване активната мобилност като противодействие срещу физическата пасивност, като мярка за подобряване на физическото и психическо здраве на гражданите. Освен това, устойчивата мобилност трябва да бъде представена като основен фактор за подобряване качеството на живот в градовете, тъй като допринася за намаляването на вредните емисии в атмосферния въздух, шумовото замърсяване, катастрофите, произшествията и задръстванията.

Ключова роля в осъществяването на Седмицата на мобилността имат местните власти. Община Търговище ще се присъедини към инициативата с младежки дейности и раздаване на информационни материали.

В тази връзка на 16 септември 2010 г., четвъртък, в детските градини в Търговище ще бъде представен филм, посветен на защитата на озона, тъй като ООН е обявила 16 септември за Международен ден за защита на озоновия слой. Филмът е предоставен от РИОСВ – Шумен.

На 17 септември 2010 г., петък, в 11-те групи за предучилищна възраст ще бъдат разгледани книжки, в които мобилността е представена като основен фактор за подобряване качеството на живот в градовете, а оттам за намаляване вредните емисии във въздуха. След това децата ще представят в общи рисунки своето виждане за чистотата на въздуха. В 16 часа те ще подредят своите творби в Центъра за административно обслужване в Община Търговище.

Европейската седмица на мобилността се организира от Европейската комисия с цел да се насърчат хората и институциите към екологосъобразни модели на поведение, свързани с намаляване замърсяването на градската среда от транспорта и подобряване качеството на живот.