Пускат водата в село Пет могили, община Никола Козлево
Пускат водата в село Пет могили, община Никола Козлево / netinfo

От днес е възстановено водоподаването за село Пет могили след като ВиК приключи работата по ремонта на помпената станция, която беше залята вследствие на проливните дъждове в община Никола Козлево. Другото засегнато от бедствието село Векилски все още остава без вода и екипи на ВиК правят всичко възможно водоснабдяването за селото да бъде възстановено утре.

По препоръка на Регионалната здравна инспекция водата не може да бъде ползвана за пиене и готвене, а само за битови цели. В продължение на три дни екип на РЗИ е вземал проби за качеството на водата. Установено е, че микробиологичните показатели са добри, но физикохимичните не отговарят на изискванията по показателите „мътност" и „мирис". Населението ще продължи да бъде снабдявано с вода с водоноски от ВиК. Кметът на община Никола Козлево е уведомен за предписанията на контролните органи.

Регионалната здравна инспекция продължава контрола над качеството на водата в тeзи села. ВиК извършва мероприятия за почистване на водата от момента на достигане до залятата от вода помпена станция на 28 юни и тези действия ще продължат до подобряване на физикохимичните показатели на водата, за което населението ще бъде уведомено.