Проверяват производителите и търговците на дървесина
Проверяват производителите и търговците на дървесина / netinfo
Заседание на Регионалния консултативен съвет по охрана на горите, дивеча и рибата се проведе днес в сградата на Областна администрация. Присъстваха представители на РУГ – гр. Шумен, ТД на НАП, ОДП – сектор “Охранителна полиция”.

Началникът на РУГ – гр. Шумен, д-р инж. Христо Христов, направи обзор за дейността и състоянието на охраната на горите, дивеча и рибата в РУГ – Шумен. Според него констатираните нарушения за 2007 г, са намалели с 30 броя спрямо 2006 г., т.е. през предходната година са направени 759 и най-вероятните извършители са представителите на по-бедното население на областта. През 2007г. на територията на РУГ – гр. Шумен са възникнали най-малко пожари спрямо останалите Регионални управления в страната.

По втора точка от дневния ред – Разглеждане на утвърдената План–програма и решенията, приети на заседание на Националния консултативен съвет, говори инж. Станислав Стойчев – Главен експерт по охраната на горите в РУГ – гр. Шумен.

На заседанието на Регионалния консултативен съвет по охрана на горите, дивеча и рибата бяха приети следните решения:

1. Държавните лесничейства и Държавните дивечовъдни станции да организират съвместно с районните служби “Полиция” и ДАИ ежемесечни проверки по пътната мрежа и складовете на фирмите, занимаващи се с добив, преработка и /или/ търговия с дървесина за установяване на законния произход на притежаваната от тях дървесина.

2. Общините да съдействат на Регионална служба “Пожарна безопасност и защита на населението” за своевременно предупреждаване на собствениците и ползвателите на недвижими имоти, намиращи се или граничещи с горския фонд за изпълнението на задълженията им за опазване на горите от пожари.

3. Общините да извършат необходимите противопожарни мероприятия за опазването на собствените си гори и земи, граничещи с горския фонд.

4. Да се предприемат съответните мерки за чувствително увеличаване на събираемостта на наложените санкции.