/ iStock/Getty Images
След подаден сигнал от местна медия за оцветяване в червен цвят на водите на река Поройна в участъка на моста при Кашкаваления цех в град Шумен, експерти на РИОСВ-Шумен и Басейнова дирекция „Черноморски район“ извършиха оглед на повърхностните води на река Поройна и река Енчова в отделни участъци, съобщиха от екоинспекцията.

В района при моста до Кашкаваления цех беше установено бледо кафяво червеникаво оцветяване на водното течение на река Поройна, но замърсяване и оцветяване по бреговете на реката не бе наблюдавано.

Замърсяване на река Ботуня, местни и природозащитници излязоха на протест (ВИДЕО)

В участъка преди вливане на река Енчова в река Поройна при моста на Кооперативния пазар се констатира, че водите са бистри и без оцветяване. Експертите обходиха и района на река Енчова при хипермаркет "Лидл" и при бетонирания водосток на ул. „Марица“ в града, където установиха участъци по бреговете на реката с кафеникаво червено оцветяване.

На мястото на навлизане на река Енчова в урбанизираната територия на града в местност „Под манастира“ водите в реката и бреговата ивица са чисти и без оцветяване. Взети са четири проби от повърхностни води по заявка на БДЧР. Първата е от мястото на подаване на сигнала - река Поройна в района на „Кашкавален цех“. Втората и третата проби са взети от водите на река Енчова - ляв приток на река Поройна - съответно в района на ул. „Марица“ и в местността „Под манастира“, където река Енчова навлиза в урбанизираната зона.

Последната четвърта проба е от водите на река Поройна преди вливане на река Енчова, в района на моста до Спортната зала в града. Резултатите от анализа на водните проби ще бъдат оповестени допълнително.