Протестиращи шуменци блокираха ул. Граф Игнатиев
Протестиращи шуменци блокираха ул. Граф Игнатиев / снимки: Дарик-Шумен

Жителите на шуменският квартал „Гривица" блокираха ул. „Граф Игнатиев" днес. Те протестират срещу работата в района по проекта ИСПА, заради която улицата е много запрашена. Събират се и подписи с искане за възстановяване на улицата и градинката пред читалище „Стилиян Чилингиров", която също е пострадала от строителните работи.

В петък представители на сформираният инициативен комитет са провели среща с зам.-кмета по строителство и екология на Шумен инж. Иван Йонков, след която част от улицата е била почистена. „Протестите ни ще продължат докато исканията ни не се изпълнят, в момента ул. „Граф Игнатиев" дори не е достъпна за линейка или пожарна", коментират живущите в района. Те допълниха, че имат готовност и за по-драстични действия.

Протестиращи шуменци блокираха ул. "Граф Игнатиев"
netinfo

„Като приключи строителството нещата няма да са така, искам да разграничим строителният процес от крайния резултат, въпреки това претенциите за качеството на дейностите са факт", коментира инж. Йонков. По думите му, общинското ръководство реагира на всеки сигнал, а жителите на кв. „Гривица" имат основание за претенциите си. „С изключение на кв. „Тракия" няма другаде улица, която да е издадена, в момента те реално са строителни площадки, няма как да се измие целият град, защото от пепел ще стане кал, не знам кое е за предпочитане", коментира още зам.-кметът.

Администрацията ще изпрати писмо до министъра на околната среда и водите с искане резервните средства по проекта ИСПА от 1 800 000 евро да се използват за цялостно преасфалтиране на няколко улици в Шумен. Става въпрос за бул. „Симеон Велики" около кооперативният пазар, ул. „Марица", ул. „Васил Априлов", ул. „Ген. Скобелев" и ул. „Граф Игнатиев", но след като приключи строителството по тях. „Засега това са отсечките, по които е копано по открит способ и са в трагично положение", допълни инж. Йонков. Според него МОСВ може да избере два варианта - по голямата част от резервните средства да се използват според желанието на общината или местната администрация да спре да издава разрешителни за работа, всекидневно да се поставя срок от 24 часа за друг тип работа, като качество. „Това значи, че фирмите в пъти ще намалят темпото на работа", подчерта зам.-кметът.

По думите му, на 19 август предстои среща с изпълнителите и общината ще представи претенциите си пред всички строители. Иван Йонков допълни, че дейностите по ИСПА, според темпа на работа към монета, ще приключат през следващата година.

Протестиращи шуменци блокираха ул. "Граф Игнатиев"
netinfo