/ БТА
Те недоволстваха срещу проверки, извършени от служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)
Над 60 души се включиха в протест на изкупвачи на трюфели в Шумен.

Те недоволстваха срещу проверки, извършени от служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Според протестиращите проверките са тенденциозни, нарушават работата на пунктовете за изкупуване на трюфели и оставят големи количества продукция да се развали. Протестиращите изразиха съмнения, че "проверките са поръчани от конкурентни фирми".

БТА

Протестът премина мирно, започна около 9:00 часа и продължи около час. Той беше обявен по надлежния ред и беше охраняван от полиция. Състоя се пред един от офисите на Областната дирекция по безопасност на храните - Шумен, на адрес "Цар Освободител" 105.

Протестиращите скандираха "Мафия" и "Оставка" и държаха плакати с надписи "Докога с поръчките", "Мафия" и "Оставете ни да работим". Протестиращите заявиха за БТА, че ако няма реакция и последици след днешния им протест, ще има следващ, по-голям.

"Исканията ни са да не използват държавните служители като бухалки спрямо бизнеса", коментира един от протестиращите. "Който започне да протестира, започват срещу него
проверки. Това трябва да спре", добави той. 

БТА

На протеста адвокат Силвия Тодорова заяви, че служители на БАБХ при проверка в склад за изкупуване на трюфели в село Ивански са направили проверка, при която не са информирали собственика за същината на проверката.

По думите ѝ е написан констативен протокол, с разпореждане за спиране на дейността на обекта, без да има предписание и препоръка за поправяне и коригиране на проблеми.

"Пуснахме искане да се вземат мерки, да се замрази стоката, понеже 7 дни вече се извършват проверки, всеки ден има проверки. След искането ни последва нова проверка за още по-голям период", поясни адвокат Тодорова.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Антоний Димов, БТА