Променят цената на имот край с. Вехтово, ще строят акваферма?
Променят цената на имот край с. Вехтово, ще строят акваферма? / netinfo

Цената за декар земя да бъде преразгледана и да бъде съобразена с реалните пазарни цени, реши на свое заседание днес ПК по екология и селско стопанство към ОбС-Шумен. Причината за това е твърде високата продажна цена за декар от нива, намираща се в село Вехтово, както е посочено в докладната записка. Според така направената оценка, 1 дка се продава за около 1 000 лв., което е твърде висока цена за място, попадащо в шеста категория земи. Членовете на комисията не възразиха нивата, която е с обща площ малко над 59 дка, да бъде продадена.

 

Интерес към закупуването й проявиха шуменците Ивайло Здравко и Ивайло Янков, които предвиждат след като закупят имота да изградят върху него акваферма. Двамата плануват тя бъде построена със средства от проект по еврофондовете. Предвидената от тях инвестиция е на стойност от 500 000 до 1 млн. евро. В аквафермата по екологични стандарти ще бъдат отглеждани риба и зеленчуци.

 

Преди около 10 г. на мястото, което е предвидено за продажба, е бил язовира на село Вехтово. Според евентуалните инвеститори, в момента реалната му цена е от 6000 до 10 000 лв. Преди около две седмици, при среща с общински служител, цената за декар, за която разговаряхме беше около 280 лв./дка – заяви по време на днешното заседание Ивайло Здравков. Той и съдружникът му заявиха, че ако цената на земята не бъде променена, инвестицията ще бъде реализирана на друго място в страната.

 

Членовете на комисията одобриха пректа за споразумение за управление на отпадъци на Регионалното депо за отпадъци в кв. "Дивдядово".