/ Деян Герговски
Пролетните пожари в Шуменско заплашват не само откритите територии, но и областния град. Това стана ясно на днешната среща в Областна администрация, свикана заради усложнената пожарна обстановка

От началото на годината огнеборците в Шуменско са овладели повече от 300 пожара. Само в последните десетина дни, пожарните са излизали 86 пъти заради пожари в сухи треви, стърнища и в горите.

Пожарите били толкова много, че в един момент всички налични автомобили били изпратени да гасят и се наложило да се търсят пожарни от съседни области - за да се подсигури Шумен.

Ст. комисар Ялчън Расим, комисар Иван Иванов
dariknews.bg

Нещо ако стане - катастрофа или в областния град, ако стане нещо - аз не мога да защитя. Нямаше техника просто – всичката техника беше навънка, каза ком. Иван Иванов, шефът на РДБПЗН-Шумен  

100% от тези пожари са в следствие на човешка дейност – било то от небрежност или умишлено. Да не кажа, че повече от 70% от пожарите в момента са умишлени, но не можем да докажем и да ги хванем на място, обясни той

Едва в 5 случая – пожарите са край пътищата. В другите – огънят е бушувал в отдалечени райони – места където само нарочно хора могат да стигнат.

пожар магистрала пожарна
Деян Герговски

Това се прави, за да изникне новата трева, пасищата трябва да се очистят, а най-лесно се чистят с огън. За да не се хвърлят пари за обработка на земеделските земи – е по-лесно да се запалят, изгорят и така да се обработят, допълни ком. Иванов.

Затова от пожарната търсят съдействие – за да се прекъсне умишленото пролетно палене на пасища и ниви.

Директорът на ОДМВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим заяви, че всички кварталните полицаи, по населените места ще провеждат срещи с овчари, за да ги предупреждават да не се пали огън безцелно и безразборно.

Ст. комисар Ялчън Расим, комисар Иван Иванов
dariknews.bg

Оказва се, че е почти невъзможно да се установи кой е драснал клечката и след това е оставил пожарът да бушува. Въпреки че в общинските администрации се знае кой ползва земята.

Той може да каже - дошъл е някой, моя комшия - дето ми има зъб и го е запалил, каза кметът на Нови пазар Ивайло Камаджиев.

Засега мокрото време намалява опасността от пожари, но прогнозата за месеца е благоприятна за огнената стихия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари