Проф. Николай Овчаров намери кръчмата на древния Мисионис
Проф. Николай Овчаров намери кръчмата на древния Мисионис / Пресцентър Община Търговище

В края на редовното заседание на Общинския съвет в Търговище, което се проведе днес, местните парламентаристи поканиха проф. Николай Овчаров да обясни докъде са стигнали археологическите разкопки край крепостта Мисионис. Повод за това станаха гласуваните 30 хил. лв. от общинския бюджет за извършване на проучвания на античния и средновековен град Мисионис край Търговище.
Проф. Овчаров, заедно с местния археолог от Историческия музей Ангел Конаклиев, представиха последните находки от крепостта. Сред тях са десетки монети, накити, предмети от кост. Открити са и части от плоско стъкло, както и остатъци от чаши, концентрирани в една сграда, за което учените предполагат, че е била местната кръчма.
Наличието на стъкло говори и за богатството на Мисионис. Ангел Конаклиев обясни, че градът винаги е бил в ореола на царската власт, в непосредственото управление на държавния глава. За това говорят редицата археологически артефакти, намерени тук. Освен това местоположението на Мисионис е твърде близо до столиците Плиска, Преслав и Търновград. Доказателство за богатите хора, живеещи в него, е наличието на първата търговска кантора на Русия, остатъците от търговска борса, многото монети, намерени от археолозите. Сред посочените днес находки, бяха и тези на целия арсенал от стрели, известни през Средновековието, които буквално на метър могат да бъдат открити в цитаделата.
Както е известно през 14 в. средновековният Мисионис оказва силна съпротива на османските нашественици, заради което той е опожарен. След това хората се преместват да живеят в равнината и не случайно градът започва да носи турското име Ески Джумая, което в превод означава "стар, древен, петъчен пазар".

Проф Николай Овчаров намери кръчмата на древния Мисионис
netinfo