Премахват незаконните кабели по бул. "Симеон Велики" в Шумен
Премахват незаконните кабели по бул. "Симеон Велики" в Шумен / Dariknews.bg, Шумен, архив
Общината е похарчила 10 хил. лева за свалянето на 11 км кабели
От 8-ми януари 2018 година ще започне отстраняването на незаконно изградената въздушна оптична мрежа, която преминава по стълбовете за улично осветление на, по дървета и сгради. Това съобщи на брифинг пред журналисти зам.-кметът инж. Боян Тодоров.

Започна премахването на незаконните кабели от уличните стълбове в Шумен

За половин година общината е премахнала близо 11 км кабели, а това е струвало 10 000 лв, посочи той и добави, че въпреки това на тяхно място са се появили нови кабели. 

ШАС обезсили частично заповедта на кмета за незаконните кабели

По-големите доставчици на интернет и телевизия вече са започнали да прокарват подземна кабелна мрежа, но има и такива, които не го правят, по думите на Боян Тодоров. 

Според Закона за електронните съобщения, кабелните мрежи се изграждат подземно. На това основание община Шумен започна процедури по отстраняване на незаконната въздушна мрежа още в началото на 2016-та,  а премахването продължи и през тази година.

Отмениха рязането на кабели в Шумен, оператор обжалва кметската заповед в съда

Стартът на принудителната мярка обаче бе отложен от жалба, подадена в съда от „Нетуоркс - България" ЕООД. От фирмата посочиха, че тяхната мрежа има удостоверение за търпимост и не е незаконна.

Впоследствие интернет доставчикът и Община Шумен се споразумяха администрацията да не премахва мрежата на „Нетуъркс - България" ЕООД, а кабелният оператор пое ангажимент до края на 2017 година да изгради подземна мрежа.


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.