Продажба на общински жилища и няколко наредби ще разглежда ОбС-Шумен
Продажба на общински жилища и няколко наредби ще разглежда ОбС-Шумен / netinfo
Първото заседание на шуменските общински съветници, след лятната ваканция, ще е на 25 септември, това бе решено на консултатитвен съвет днес. По време на сесията ще бъдат разгледани 22 докладни записки. Сред тях е предложение за създаване на нова индустриална зона и участие в акционерно дружество. Потенциалния инвеститор „Ники БТ” предлага да бъдат обединени усилията на общината и фирмата за изграждане на модерна търговско- логистична зона, чрез създаване на публично частно дружество. Предложението е новата индустриална зона да се изгради върху 2 500 дка земя североизточно от Шумен. За първия инвестиционен етап ще е необходимата сумата от 6 000 000 лв.

Съветниците ще ръзгледат и предложение за продажба на общински жилища на наематели, настанени в тях по административен ред. Предложени за продажба са 48 жилища. Ако те бъдат закупени, приходите от продажбата им ще са около 1 500 000 лв., средствата ще бъдат заложени в капиталовите разходи за 2009 година и с тях ще бъдат построени нови общински жилища. Сред по-интересните докладни записки са и две наредби: за провеждане на публични търгове и публично оповестени конкурси за предоставяне под наем и разпореждане с общинско имущество и Проект за наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем и за продажба на общински жилища.

Местните парламентаристи ще разгледат и промяна в Наредбата за устройството и управлението на гробищните паркове в Шумен. В дневния ред на предстоящото заседание е включено и предложение за утвърждаване на средните месечни брутни заплати в дейностите, финансирани от общинския бюджет и определяне размера на основните заплати и допълнителни трудови възнаграждения на кмета на общината и кметовете на населени места. Според предложението заплатата на кмета на община Шумен ще е 1 435 лв., а допълнителното трудово възнаграждение 401 лв.

Разгледано ще бъде и предложение от председателя на общинския съвет Даниела Русева за предоставяне на 30 000 лв. за строителството на храм "Свети Райко Шуменски" в кв. "Тракия".