Продаваните дрехи втора употреба в Шуменско са безопасни
Продаваните дрехи втора употреба в Шуменско са безопасни / снимки: Дарик-Шумен

Дрехите втора употреба, които се продават в търговските обекти на територията на област Шумен са безопасни. Това става ясно от данните от извършените от началото на годината 307 проверки на здравните инспектори, съобщи д-р Йовка Костова - началник Отдел „Контрол на нехранителни обекти и стоки" към Регионална здравна инспекция-Шумен. Няма засечени дрехи, обработени с вредни препарати или такива без съответния документ за обработката с дезинфектанти. В инспекцията не са постъпили и оплаквания или сигнали от граждани, закупили си дрехи втора употреба.

Продаваните дрехи втора употреба в Шуменско са безопасни
netinfo

Проверяващите са констатирали и някои нарушения, за които са издадени 6 акта и 6 предписания. 5 от тях са за нерегламентирана продажба, извън търговски обект на дрехи втора употреба. Нарушители са търговци от Нови пазар, които продавали дрехите на кооперативния пазар в града.

Другият акт е издаден за продажба на обувки и ботуши в търговски обект в Шумен. Според наредбата регламентираща продажбата на дрехи втора употреба, търговците нямат право да продават бельо, бански костюми, детски играчки и обувки.

Предвидените глоби за различните нарушения са от 100 до 2 000 лв. в зависимост дали санкционирания е едноличен търговец, физическо или юридическо лице и от 500 до 5 000 лв. при повторно нарушение.