Приключиха срещите между РЗОК-Търговище и кметовете на общини
Приключиха срещите между РЗОК-Търговище и кметовете на общини / netinfo
В община Попово се проведе последната от поредицата срещи между кметове и представители на РЗОК- Търговище. Целта - да се обсъдят актуални въпроси и проблеми, свързани с правата на пациентите, лекарствоснабдяването, медицинското и стоматологичното обслужване, както и други теми, касаещи здравното обслужване на населението по места.

От април до сега ръководството на РЗОК- Търговище се срещна с представителите на местната власт във всички общини на областта- Търговище, Попово, Омуртаг, Опака и Антоново.

Кметовете получиха справка за осигурената медицинска, дентална помощ и снабдяването с лекарства по общини чрез сключените договори. Представени са били всички лечебни заведения, сключили договори, предоставена е и информация за избора на общопрактикуващи лекари и неосигурените по общини и населени места.

Основните проблеми, поставени от кметовете, които са от компетенциите на РЗОК –Търговище, са били свързани с неспазване на графика от общопрактикуващите лекари по места, отказ от домашни посещения; отказ за издаване на направления за консултация; заплащане на манипулации, заплатени от НЗОК и това, че гражданите не могат да намерят личните лекари вечер и в почивни дни.

На кметовете са предоставени информационни материали и анкети за проучване на общественото мнение относно удовлетвореността от медицинското обслужване, денталната помощ и лекарствоснабдяването. Без да има претенциите за социологическо проучване, допитването ще послужи за основа при избора на методите, средствата и каналите за навременно и адекватно информиране на здравноосигурените граждани за стъпките, които ще предприеме институцията РЗОК в защита на техните права, информираха още от там.