Приключи работата по проекта за Дом „Детелина
Приключи работата по проекта за Дом „Детелина / Dariknews.bg

Приключи  работата по проект "Алтернативни услуги за успешно и устойчиво социално включване на децата и юношите от Дом за деца, лишени от родителска грижа "Детелина" в Шумен". Проектът  бе на стойност 252 000 лв., безвъзмездно предоставени от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Той бе осъществен в периода октомври 2009 г. - ноември 2010 г. от община Шумен в партньорство с Шуменски университет "Епископ Константин Преславски".

С реализацията на проекта бяха ремонтирани четири помещения и спортната площадка в Дома и беше закупено оборудване за тях. В резултат на това се обособиха Център за консултация и комуникация с родителите и обществеността, ателие "Свободно време", зала "Сръчни ръце" и зала за кръжок по готварство и сладкарство. Обособен бе компютърен клуб и зала за обучение на персонала и децата от Дома.

По  проекта бяха назначени 14 нови служители, които работиха в продължение  на 10 месеца с децата от Дома. Интерактивните и игрови методи на работа допринесоха за повишаване на мотивацията на децата за редовно посещение на учебни занятия, за изграждане на трудовите им навици и за подобряване на физическата им активност. В кръжока по готварство и сладкарство и в зала „Сръчни ръце", децата придобиха умения и навици за самостоятелен и независим начин на живот след напускане на институцията.

В рамките на проекта бяха проведени редица спортни мероприятия (турнири по футбол, волейбол, баскетбол, бадминтон, тенис на маса), обучения на децата по плуване и конна езда.