Приеха план-сметката, увеличиха парите на „Титан БКС
Приеха план-сметката, увеличиха парите на „Титан БКС / netinfo

Шуменският общински съвет прие актуализацията на план-сметката за сметопочистване и сметоизвозване за настоящата година. Предложението на администрацията за повишаването на план-сметката на концесионера „Титан БКС" с 230 000 лв. беше одобрено с 21 гласа „за", 6 „против" и 12 „въздържал се". За гласуваха съветниците от БСП, ДПС, Стоян Весков и Васил Тодоров.

По време на дебата, който продължи около час всички се обединиха около мнението, че концесионният договор, който е от 2001 г. трябва да бъде актуализиран. С тази задача бяха натоварени двете комисии Правна и Бюджетна, на които беше възложено до 10 декември да предложат промени в договора, с които да са съгласни и двете страни-концесионер и концедент.

По време на дебатите проф. Добрин Добрев от ГЕРБ заяви, че е категорично против увеличението на план-сметката, тъй като това според него ще доведе до увеличение на такса смет. „Всяко вдигане на обема на сумата ще рефлектира върху такса смет“, каза той.

Според Генчо Гатев от БСП обаче, концесионерът „Титан БКС“ желае увеличение на сумата на база на две доказани пера- повишаване цената на горивата и увеличението на работната заплата, и не претендира за друго увеличение каквото право има според действащия концесионен договор. „Няма логическа основа ние да протестираме сещу това“, заяви Гатев.

В хода на дебатите стана ясно и че събираемостта на такса смет е около 80%.

След гласуването на въпрос на Дарик защо подкрепи увеличението на план-сметката Васил Тодоров от ДСБ заяви: „Подкрепих бизнеса и това, че искам Шумен да бъде чист град и да нямаме проблем със снегопочистването през зимата. Искаме чисти пътища, чисти казани, а това няма как да стане без пари“.