Приеха наредбата за изграждане и опазване на зелената система
Приеха наредбата за изграждане и опазване на зелената система / netinfo
Наредба за изграждане и опазване на зелената система в община Шумен приеха членовете на Общинския съвет в Шумен по време на днешната сесия. Приемането на такава наредба се налага заради промени в Закона за устройства на териториите. Предвидените санкции за нарушения на разпоредбите на наредбата са от 500 до 3 000 лв. В документа е записано още, че нарушенията се констатират с акт, съставен от длъжностни лица от общинска администрация, определени със заповед на кмета.

С глоба от 500 до 1 000 лв. ще се наказват граждани, които създават нерегламентирани сметища в територии и имоти, предвидени за озеленяване. Със санкция от 100 до 500 лв. ще се наказват лица, които замърсяват зелените площи с отпадъци от всякакво естество, чупят или повреждат съоръжения за игра в зелените площи.

Тази глоба важи и за хора, които пускат на свобода кучета или други домашни любимци в зелени площи, поляни и детски площадки. Най-високите санкции, предвидени в наредбата, са за еднолични търговци или юридически лица, които нарушават разпоредбите в нея.

По предложение на общинския съветник Красимир Минчев от ГЕРБ средствата ще бъдат използвани целево за поддържане на зелените площи. В края на годината администрацията ще трябва да представи отчет за наложените глоби на нарушителите.