При закрити врата гледат делото срещу турския гражданин, обвинен в опит за подкуп
При закрити врата гледат делото срещу турския гражданин, обвинен в опит за подкуп / netinfo
Делото срещу 26-годишният турски гражданин Юмер Дерлик, който е обвинен в опит за подкуп на служебни лица, да се гледа при закрити врата, това реши преди минути състав на Шуменския окръжен съд.

Решението бе взето по искане на адвоката на подсъдимия Филип Лефтеров, който протестира срещу това, че преди началото на процеса двамата са били снимани от журналисти. Лефтеров подчерта, че не желае снимките да бъдат публикувани в медиите.

Съдия Свилен Станчев реши делото да се гледа при закрити врата, като предложи на журналистите в залата да остане само един от тях, с което те не се съгласиха. Съобръженията на съда бяха, че подсъдимият е чужд гражданин, поради което трябва да се вземат мерки за запазване на доброто му име и за съхраняване в тайна неговия личен живот, независимо от това в какво е обвинен.

На 12 ноември турският шофьор сеопитал да подкупи служители на Регионална дирекция „Автомобилна администрация”. Той управлявал товарен автомобил "Ивеко". Шофираният от него камион е бил спрян за проверка, след което мъжът подхвърлил в служебния автомобил на проверяващите две банкноти от 20 и 5 евро, заедно с две кутии цигари.

По думите на Ивайло Иванов, единият от инспекторите, които подсъдимият е опитал да подкупи, Дерлик първо подхвърлил 5 евро и 2 кутии с цигари. След като му казали да си прибере парите и да донесе необходимите тахошайби за да извършат проверката, той отишъл до камиона и връщайки се хвърлил на масата в оборудвания за проверка микробус още 20 евро. „Няколко пъти ми хвана ръката за да не започна да пиша акт”, каза пред журналисти Иванов. Той допълни, че е имало много случаи, в които са му предлагали пари, но след като не вземал подкупа хората се отказвали. „Предлагали са ми от 5 до 200 евро”, допълни инспекторът.

По информация на Дарик, по кутиите с цигари са открити отпечатъци на подсъдимия. На мястото е бил експерт от научно-техническата лаборатория на полицията, който е взел отпечатъците.