Президентски съветник става обвиняем
Президентски съветник става обвиняем / Радка Минчева, архив

Апелативна прокуратура-Варна разпореди на Окръжна прокуратура-Разград незабавно да привлече президентски съветник като обвиняем. Секретарят на държавния глава по взаимодействието с местните власти Венелин Узунов трябва да бъде обвинен в длъжностно престъпление, извършено през 2001 г., когато е бил кмет на община Разград - категоричен е заместник-апелативният прокурор Илия Николов.

Държавният обвинител е отменил частично постановление на Окръжна прокуратура - Разград, с което е прекратено наказателно производство срещу Узунов в 8 пункта. Апелативният прокурор открива престъпление само в един от тях. Според Николов през декември 2001 г. Узунов е подписал анекс със сметопочистващата фирма в Разград, според който от общинския бюджет са платени на „Шеле България" 20 625,30 лв. за ремонт на общинска сграда, предоставена на фирмата. В основния текст на договора за ползване на имота обаче всички ремонти са за сметка на ползвателя. Апелативният прокурор счита, че с подписването на анекса са нанесени значителни вредни последици за общинската хазна.

В постановлението си Николов припомня на разградските прокурори, че на 29 декември 2011 г. изтича давностният срок за престъплението „превишаване на власт и права с цел да набави другиму облага", наказанието за което е лишаване от свобода от 1 до 8 години.

Разследването срещу Узунов започна след сигнал на Центъра на неправителствените организации в Разград през 2007 г., неколкократно бе прекратявано и връщано за доразследване.

Венелин Узунов бе 14 години кмет на Разград, един мандат депутат, а през 2009 г. стана президентски секретар.