Препоръчват дълга да е за не повече от 12 780 000 евро
Препоръчват дълга да е за не повече от 12 780 000 евро / снимки: Дарик-Шумен
Препоръчват дълга да е за не повече от 12 780 000 евро
32862
Препоръчват дълга да е за не повече от 12 780 000 евро
  • Препоръчват дълга да е за не повече от 12 780 000 евро

Общински дълг, под формата на облигационни емисии, в максимален размер 25 000 000 лв. е по възможностите на община Шумен. Това стана ясно от анализ на дълговия капацитет на местната администрация, изготвен от финансови експерти, представен днес по време на общественото обсъждане по въпроса с общинския дълг. Модератор на дискусиите бе зам.-кметът по финанси на Варна доц. Борислав Борисов, а анализът бе представен от доц. Андрей Захариев от Свищов. По думите му, най-добрият вариант е дългът да бъде в евро, защото е по-евтино, по времето на падежа за изплащане на задълженията в страната разплащателна валута ще е еврото, а и е улеснение за евентуални чуждестранни инвеститори. Дългът ще бъде изплащан в продължение на 11 години, като първата ще е гратисна. „Най-трудните години ще са 2013 и 2014", обясни доц. Захариев. Той разясни, че плащането ще става на 20 равни полугодишни вноски с първо плащане на 18-тия месец след получаването на средствата. „Фиксираният лихвен процент не трябва да надвишава 7 на сто, към датата на издаване на облигациите", уточни още той.

Кметът на Шумен Красимир Костов заяви, че средствата ще бъдат разходвани в четири направления. „Повече от 85% ще бъдат за основен ремонт на уличната мрежа", подчерта градоначалникът. Предвижда се с  пари от дълга да се финансира и изграждането на улица през Пети полк към изхода на града. Останалите средства ще се разходват за изграждането на сграда за лъчетерапия към онкодиспансера, за обновяването на старческия дом „Д-р Стефан Смядовски" и изграждането на пешеходен надлез пресичащ бул. „Симеон Велики" и осигуряващ достъп до кооперативния пазар.

Препоръчват дълга да е за не повече от 12 780 000 евро
netinfo

 „Рехабилитацията на улиците ще е цялостна, обхваща се тротоара, осветлението и различните комуникации", каза още Костов. Той допълни, че средствата ще бъдат усвоени до 2013 г. Кметът изказа някои критики към дълговия анализ и уточни, че вследствие на обсъжданията той може да бъде усъвършенстван. „По-добре е дългът да е в евро и под формата на облигации, а разплащането да става на равни вноски в размер на около 3 000 000 лв. на година", допълни той.

„Община Шумен не е от най-богатите общини, но ние предвиждаме, че в следващите години приходите от местен характер ще се повишат, а те са основен гарант за изплащане", обясни доц. Захариев. Според финансовите експерти дългът ще окаже косвено влияние и към увеличаването на приходите в общинската хазна, защото с реализирането на идеите ще бъдат ангажирани местни фирми и работници.

Обществените обсъждания ще продължат до 24 октомври. Кметският екип предвижда да проведе срещи с търговците, пътно-строителните фирми, бизнеса и гражданите. Въпроси, предложения и мнения по въпроса с общинския дълг може да се представят и в писмен вид, допълниха от администрацията.

Окончателно решение за формата и размера на общинския дълг ще вземат местните парламентаристи по време на сесия до края на годината.

Подробности чуйте в прикачения звуков файл от К. Костов и доц. А. Захариев.

Препоръчват дълга да е за не повече от 12 780 000 евро
netinfo