Бойко Борисов във военния завод в Търговище
Бойко Борисов във военния завод в Търговище / Борислав Курдов
Бойко Борисов и Красимир Каракачанов в Търговище
97135
Бойко Борисов и Красимир Каракачанов в Търговище
Бойко Борисов и Красимир Каракачанов в Търговище
  • Бойко Борисов и Красимир Каракачанов в Търговище
  • Бойко Борисов и Красимир Каракачанов в Търговище

„Ще има работа за военния завод в Търговище и не само, а и за другите поделения на „ТЕРЕМ”. Това заяви при посещението си в „Хан Крум” министър председателят Бойко Борисов. Заедно с него в завода бяха още министърат на отбраната Красимир Каракачанов и вицепремиерът Томислав Дончев.
Следващата сряда предстои Министерски съвет да гласува 1 220 000 000 лв. за модернизация на българската армия. „По проектите за изтребителите и за сухопътните машини 5-6 фирми проявяват интерес и имат оферти за изпълнение на бъдещите поръчки, единственото условие е машините да се сглобяват у нас”, поясни министър Каракачанов. По думите му, така голяма част от парите ще останат в българските заводи.

Бойко Борисов във военния завод в Търговище
Борислав Курдов

Според премиера има добра съвместна работа между БАН и военния експертен потенциал, която ще се използва при модернизирането на сухопътните машини. „Държа да поздравя работниците в ТЕРЕМ – Търговище, където има за радост още запазен потенциал на хора, механици, базата също не е сериозно компрометирана. И с един малък ремонт ще стане чудесен завод. Мисля, че това е добра новина за Търговище – един от малкото градове, който расте по население”, каза още Борисов и продължи – Ние заделяме огромни пари за армията,като  целта ни е да се произвежда у нас. Това ще осигури и работа, и по-високи заплати. С 1 200 000 000 лв. ще постигнем ефект, като за три пъти повече, ако използваме ТЕРЕМ, а той е коопериран със завод „Ивайло” във Велико Търново. За мое голямо съжаление десетилетия назад сме имали огромно количество подобна техника, която сме нарязали на скраб”. „Само от танковете от 2 400 са останали 302”, конкретизира министър Каракачанов.
Бойко Борисов във военния завод в Търговище
Борислав Курдов

Според вицепремиера Томислав Дончев, много е лесно да се купува техника от рафта. „Ние искаме, особено когато става дума за машини за сухопътните войски, да е ангажиран целия и индустриален, и научен потенциал на страната. Това първо означава, че една голяма част от парите ще остават в България, както и допълнителни пари за българските учени и инженери – този приоритет следваме. За съжаление, нещата не са се развивали така във времето – най-лесно е да се купува, да се харчат парите на данъкоплатците. Ние искаме една част от тях да остават в България. Нещо повече, ако българският научен потенциал бъде развит, той може вбъдеще да търси нови чуждестранни клиенти” – каза Дончев.
Колективът на военния завод в Търговище подари на премиера макет на танк.
Бойко Борисов във военния завод в Търговище
Борислав Курдов

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов удължи посещението си в Търговище като присъства на учебни стрелби и маневри на полигона край село Вардун.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.