Премахват таксата за детски градини в Антоновско
Премахват таксата за детски градини в Антоновско / Dariknews.bg, архив
Премахват таксата за детски градини в Антоновско
98991
Премахват таксата за детски градини в Антоновско
  • Премахват таксата за детски градини в Антоновско
Всички деца в Антоновско ще посещават детска градина безплатно. Към момента в забавачниците в общината се обучават и възпитават 140 малчугани на възраст от 2 до 6 години.

Предложението за тази постъпка е направено от кмета Хайредин Мехмедов. Темата вече е обсъдена в предварителните комисии, където е получила одобрението от местните избраници, а днес – 27 септември, предстои гласуването по време на редовното заседание на Общинския съвет.

Антоново ще бъде 13-тата община в страната, която премахва таксите за посещения в детска градина. „Докато в големите градовете базата не достига за всички желаещи деца, ние имаме сгради, но нямаме деца” – коментира за Дарик кметът Мехмедов и така обяснява опита за финансово облекчаване на семействата, чиито деца трябва да посещават градините. И вече се отчитат позитивите от мярката – десетина семейства са записали отрочетата си веднага, след като научили за освобождаването от такса.

До влизането в сила на измененията в Наредбата за местните такси родителите заплащаха по 10 лв. месечно, за посещенията на малчуганите в забавачниците. Годишно в местната хазна от тези налози са влизали приблизително 9 000 лв. – сума, от която местното общинско ръководство решава да се раздели, за да имат равен шанс всички деца.

В Антоново работи една детска градина с три групи, която има филиали и в четири от големите села в общината: Трескавец, Таймище, Изворово и Стеврек. За подрастващите в тях се грижат повече от 20 учители и помощник-възпитатели.
Според общинското ръководство в Антоново, няма необхванати деца на възраст за предучилищно обучение.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.