Преглеждат здравнонеосигурени ромки в мобилен гинекологичен кабинет
Преглеждат здравнонеосигурени ромки в мобилен гинекологичен кабинет / снимка: Impact Press Group

Безплатни прегледи на здравнонеосигурени лица от област Шумен ще бъдат извършени с помощта на мобилен гинекологичен кабинет и мобилен педиатричен кабинет - съобщиха от РЗИ. Кабинетите са оборудвани с необходимите инструменти, инвентар, апарати за кръвно налягане, везни, ръстомер, ехограф, колпоскоп, компютър, климатик и др., захранват се с ток и се зареждат с вода, имат и химическа тоалетна.

РЗИ-Шумен ще разходва 15 750 лв. за извършване на 500 профилактични гинекологични прегледи на здравнонеосигурени лица от ромски произход и на такива със затруднен достъп до лечебни заведения в населени места от областта. 7000 лв. ще бъдат заделени за извършване на  500 педиатрични профилактични прегледи на деца от ромски произход и на такива със затруднен достъп до лечебни заведения.

След процедура по реда на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки на 10 октомври са сключени договори между РЗИ-Шумен и „Медицински център МБАЛ-Шумен" за извършване на двата вида прегледи - допълниха от инспекцията. Те трябва да бъдат отчетени до 15 декември. Организирането им ще бъде  подпомогнато от ромските медиатори по места.

Предстои и провеждането на разяснителни кампании за значението на профилактичните прегледи сред ромското население. За целта РЗИ-Шумен ще разполага с 2200лв., които ще бъдат насочени към провеждане на беседи и разговори с млади майки за значението на имунизациите и мотивирането им за редовното им прилагане, съгласно имунизационния календар; провеждане на разяснителни кампании  за значението на профилактичните  прегледи, както и кампании за  запознаване с начините за  предпазване от най-разпространените  инфекциозни, онкологични и сърдечно-съдови  и наследствени заболявания.