/ Деян Герговски
Във facebook бе подета кампания за кръводаряване за Магдалена Иванова. В понеделник тя е оперирана в шуменската болница. Двете й деца - близнаци, са изродени, а самата тя е на командно дишане. 

Яйцата са най-пълноценната храна за бременните

В Шуменско има повече случаи на родилки с прееклампсия, казва д-р Ивайло Балабанов. Тази патология е характерна за втори и най-вече трети триместър на бременноста, обяснява той и посочва, че единствения начин да се спаси родилката е чрез цезарово сечение. Такъв е и случаят с Магдалена.

Правилното хранене спасява бременните от сутрешното гадене

Д-р Румяна Бонева обяснява, че родилката е в тежко състояние. След оперативно пациентката е на изкуствена белодробна вентилация. Правим всичко, което е необходимо. Днес ще направим скенер на мозъка и бял дроб, поради развило се усложнение - най-вероятно от предходни заболявания - спонтанен пневмоторакс в дясно. В следващите дни започваме постепенно извеждане от това състояние с цел проследяване и оценка на мозъчната функция, допълва лекарят. 

Близките й подеха инициатива за набиране на кръв във facebook. Единственото, което сме искали от близките - това беше възстановяване на кръв във връзка с преливането на прясно замръзена плазма в рамките на 5 единици, заедно с хуманалбумин, поради високите загуби на белтък и албумин, които се установяват при това усложнение на бременноста, посочи д-р Бонева. Към момента не е нужно да се дарява спешно кръв за родилката. 

Могат ли гените да бъдат обърнати?

Това е случай на тежка прееклампсия, развила се при бременна с два плода. Това, което прави впечатление е много бързото развитие на клиниката на прееклампсия, буквално за няколко дни – с тежка белтъчна загуба и много високи стойности на кръвното налягане, казва д-р Балабанов.

Пациентката е приета без кървене, по време на самото цезарово сечение не е имало кръвозагуба. Тежкото състояние на жената не се дължи на кръвозагуба, а на тежката патология на бременноста, категоричен е той. Към момента няма спешност за кръводаряване.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.