Предупреждават за нова престъпна схема в Шуменско
Предупреждават за нова престъпна схема в Шуменско / netinfo

За нова престъпна схема на територията на област Шумен предупреждават от ОД на МВР. През последните дни в полицейските управления в областта се получават сигнали от граждани, които са публикували обяви за търсене на работа и продажби на автомобили, че са търсени от непознати лица, които им обясняват, че могат да ги наемат да пренасят документи или парични суми. Заявява им се, че за тази си дейност ще получат суми от порядъка на 100 лева.

Подобни обаждания са отправени към лица, които са отговорили, че нямат превозни средства, но им е обяснявано, че след като вземат „пратките" ще ги предат на други лица. Хората, които са се обаждали са се представяли за лекари или земеделски производители.

От полицията алармират, че гражданите не трябва да се доверяват на подобни обаждания, защото най-вероятно ще станат съучастници в престъпна схема. Те напомнят отново, особено на възрастните хора, как да реагират при получаване на обаждания, че техен близък е пострадал, виновен участник в произшествие или трябва да заплатят сума за освобождаване на пратка от чужбина, обяснявайки, че веднага трябва да се избере безплатния телефон 112. Свържете се с близките си. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка, не съобщавайте лични данни (имена, ЕГН или адрес), както и информация за банкови сметки или номера на мобилните си телефони, уточняват от полицията.