Представители на ШУ участваха в семинар за религиозното образование
Представители на ШУ участваха в семинар за религиозното образование / netinfo

Международен семинар на тема: “Религиозното образование в училище – проблеми, свързани с учебните планове и програми” се проведе в Поморие от 19 до 23 май. Форумът беше организиран от Балканския православен съюз с координатор Емилиян Погончев. Сред участниците в семинара бяха гл. ас. д-р Галя Йорданова – преподавател от Катедрата по теология при Шуменския университет, д-р Десислава Пулиева – Директор на центъра за религиозни изследвания и консултации “Св. св. Кирил и Методий”, Ваня Станчева – старши експерт по религия в РИ на МОН в София и др.

Участие в семинара взеха и представителни групи от Гърция, Сърбия и Румъния. Специален гост на събитието беше Ректорът на Московската педагогическа академия Елена Крилова.

На форума бяха разисквани проблеми, свързани с децата в Църквата, в училището, в семейството и в обществото; със секуларизацията на обучението по “Религия” в светските училища; с православното религиозно образование в контекста на съвременната глобализация и космополитизъм и др. Бяха обменени мнения и практики, свързани с тези проблеми.