Представиха проекта 300 и в Шумен
Представиха проекта 300 и в Шумен / снимка: Dariknews.bg, Юлия Христова
Представиха проекта "300" и в Шумен
31338
Представиха проекта "300" и в Шумен
  • Представиха проекта "300" и в Шумен

Проектът „300", свързан с войната по пътищата в България, беше представен днес в Шумен. Реализирането му беше провокирано от това, че всеки може да допринесе за пътната безопасност - заяви Даниел Ванков, председател на сдружение "Oтворена младеж", коeто реализира проекта. Презентацията се състоя в информационния център на БЧК-Шумен. Стойността на "300" е 33 200 евро, началото е било поставено през месец февруари тази година и се предвижда той да приключи в края на август.

Преди около два месеца, като част от реализирането на проекта, стартира сайтът www.300.bg. "На него всеки един може да сподели онова, което го е подразнило при нарушаването на правилата за движение по пътищата в страната. Основната идея е да се събуди гражданското самосъзнание и да се насърчи обществената нетърпимост към безобразията по пътищата" - обясни Ванков. До момента уникалните посещения в сайта са близо 5 000, а подкрепящите го в мрежата facebook са над 500.  

Най-уязвими от последиците при пътно-транспортните произшествия са хората на възраст между 15 и 25 г., през 2008г. загиналите по пътищата у нас в тази възрастова граница са били 220, а през 2009г. - 190 души.

След приключването на проекта сайтът няма да бъде закрит и от "Отворена младеж" ще продължат да го поддържат - стана ясно днес. Сред основните нарушения, които реализиращите отчитат, са неправилното паркиране и спиране, както и шофирането с превишена скорост.

Още по темата чуйте от репортажа в прикачения звуков файл.