Предприемат мерки срещу птичи грип и бяс по животните
Предприемат мерки срещу птичи грип и бяс по животните / netinfo
Във връзка с констатирано огнище на инфлуенца /птичи грип/ в Германия и обявяването на заболяването бяс в Шумен и кв. "Дивдядово", кметът на общината Красимир Костов издаде днес заповед за предприемане на мерки, ограничаващи разпространението им.

Със заповедта се задължават кметовете, кметските наместници и главните специалисти в кварталите "Дивдядово", "Макак" и "Мътница" да уведомят срещу подпис всички стопани за въведените ограничения на достъпа на домашни водоплаващи птици до водоеми. Разпоредено е да се създадат условия за разделно отглеждане на водоплаващите от другите видове домашни птици, да не се допуска контакт между диви и домашни птици, както и всички домашни птици да се държат затворени в собствените дворове и ферми.

За всяко отклонение в здравословното състояние на птиците собствениците са длъжни да уведомяват незабавно обслужващия ветеринарен лекар, пише в заповедта. Разпоредено е до 30 ноември да се извърши и преброяване на домашните птици по видове.

Във връзка с констатираното заболяване бяс в Шумен и Дивдядово е разпоредено ОП “Стопанска и охранителна дейност” и участъковият ветеринар Пламен Дечков да организират кръгова ваксинация против бяс на всички кучета, котки и излизащи на паша продуктивни животни в районите, разположени около огнището на ул. “Пловдив”.

Заповедта задължава служителите от Кастрационния център и ОП “Стопанска и охранителна дейност” да извършат отлов на всички безстопанствени и скитащи кучета в и около района на огнището. Отловените животни ще бъдат настанени в Кастрационния център и ваксинирани против бяс.

Предвижда се Районното управление на горите и Ловно-рибарският съюз да организират отстрел за намаляване броя на дивите месоядни животни и скитащи кучета около Шумен и кв. "Дивдядово". Хищниците трябва да бъдат предадени във Ветеринарната лечебница в Шумен срещу изплатена премия от 25 лв.

Разпоредено е още служителите от дирекция “Инспекторат” да засилят контрола върху спазването на Наредбата за притежаване и отглеждане на кучета на територията на община Шумен, както и върху нерегламентираната търговия с живи птици и животни.