Предприемат мерки срещу пожари в резерватите
Предприемат мерки срещу пожари в резерватите / netinfo

Противопожарните депа и необходимото оборудване в резерватите на територията на РИОСВ-Шумен са подготвени за летния период. Това съобщиха от екоинспекцията в града.

За съгласуване на действията при възникване на пожари РИОСВ-Шумен е направила предписание до общините Шумен, Велики Преслав и Върбица, на чийто територии са резерватите “Букака”, “Дервиша”,” Патлейна” и “Моминград”. Общинските администрации трябва да въведат противопожарни мерки за защитените територии. Необходимо е да се сформират групи за гасене на евентуални пожари, да се ограничи неорганизирания туризъм и да се разпореди недопускане на палежи на сухи треви, слогове и крайпътни ивици.

Собствениците и ползвателите на хижи и имоти в близост до резерватите трябва да бъдат информирани писмено за въведените мерки и да имат готовност за активно участние в оповестяването и гасенето. Мерките ще важат до края на пожароопасния период - 30 октомври.

От 500 до 5 000 лв. е глобата за физически лица, които нарушат режимите в резерватите, а за юридическите лица глобата е от 1 000 до 10 000 лв.