/ Thinkstock/Getty Images
Празник на чесъна организират в Пробуда
97840
Празник на чесъна организират в Пробуда
  • Празник на чесъна организират в Пробуда
За втора поредна година в Търговищкото село Пробуда организират Празник на чесъна. Днес там ще бъдат проведени демонстрации по вадене на чесън, плетене на венци от дъхавия зеленчук, както и кулинарна изложба – дегустация на десетки блюда.
Тържеството се организира от местното читалище с идеята да се популяризира българския чесън, както и да се напомни, че преди години той е давал препитание на много хора в района. Това ни разказа ръководителката на местното читалище Анета Кирчева. Преди години тук са се отглеждали над 500 декара с чесън, а сега засeтите площи с този зеленчук не надхвърлят 20 декара, включително и в личните дворове.
Празникът започва с богата музикална програма, в която освен домакините, се включват и самодейни състави от Макариополско и Съединение. Ще последва демонстрацията по плетене на венци от чесън, след което ще се пристъпи към кулинарната-изложба, на която жители и гости ще могат да дегустират от десетки блюда.
Русанка Цветкова - една от дългогодишните производителки на чесън в Пробуда, твърди че този зеленчук може да съпътства почти всяко ястие на българската трапеза.
Празникът на чесъна в Пробуда става част от серията тържества в региона, посветени на традиционни кулинарни изкушения. Вече станаха традиционни празниците посветени на мекицата, на баклавата, на дърпаната баница и други.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.