Празник на баклавата в Драгановец
Празник на баклавата в Драгановец / Личен архив
За трета поредна година майсторки от селото и от Шуменско са подготвили богато разнообразие от любимия десерт
Празник на баклавата в Драгановец
94558
Празник на баклавата в Драгановец
  • Празник на баклавата в Драгановец
На празник със сладка баклава и още по-сладка раздумка канят днес (8 септември) в търговищкото село Драгановец. Вече трета година в едно от най-отдалечените от общинския център населени места организират общоселски празник на баклавата, в който се включват и гости от съседни търговищки, но и шуменски села.
Празникът е насрочен за 13 часа. А любопитното тази година е, че всъщност празниците ще бъдат два, тъй като се навършват и 90 години от създаването на местното читалище „Христо Ботев – 1927”, разказва за Дарик читалищният секретар Фатме Ахмедова. По повод юбилея ще има и тържество с музикални и танцови изпълнения на самодейни читалищни състави от Търговищко и от с. Троица, Шуменско.
Баклавата е сладко и вкусно ястие, което се прави при мюсюлманите на най-големите празници – Шекер Байрам и Курбан Байрам, и събира всички етноси на една трапеза, разказа още Ахмедова. „Затова решихме именно тя бъде акцент на нашия празник, за да имаме още един повод да бъдем всички - и мюсюлмани, и християни, заедно, да си поговорим, да се посмеем и дори да попеем”.
За приготвянето на хубава баклава най-важен бил майсторлъкът, разбираме от организатора на проявата. „Затова и бяхме много доволни през 2015 г., когато жени от почти всяка къща в селото се ангажираха и направиха много различни и вкусни сладкиши. Тогава успяхме да изложим над 50 тави с любимото ни изкушение” – похвали се читалищният секретар. През миналата 2016-а година своите най-добри рецепти показаха и майсторки на баклавата и от други села в Търговищка община, както и от Шуменско
Хубавата баклава трябва да бъде сочна, сладка и мека. Тайната, според Фатме Ахмедова, била във времето за изработването й. „Тя се прави, пече и се залива със захарния сироп поне един ден преди да се консумира, само тогава успява да поеме сиропа, а и ароматите, които сме прибавили с него. Това е тайната.”
В Драгановец няма да изневерят на традицията, която сами създават и ще изложат богато разнообразие от домашни баклави. „Колкото видове сме научили от бабите си, всичките ще ги приготвим и изложим - с орехов пълнеж, само разточени и надиплени, с точени кори, само месени и др. Но заповядайте и ще се уверите сами” – кани ни читалищната деятелка.
И една по-специална атракция са подготвили за празника в селото. Една от най-възрастните майсторки пред очите на гостите в селото ще демонстрира как се прави традиционната баклава и ще учи внучето си на направата на сладкото изкушение, което се прави с много любов и майсторлък.
“A с баклавата най-добре е да се пие чаша студена вода” – каза още Фатме Ахмедова, като подчерта, че в селото имат изобилие на чешми, вероятно са дори над 20.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.